Show simple item record

dc.contributor.authorErsland, Heleneeng
dc.date.accessioned2015-05-20T13:10:16Z
dc.date.available2015-05-20T13:10:16Z
dc.date.issued2015-04-15eng
dc.date.submitted2015-04-15eng
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1956/9912
dc.description.abstractThe balance between saturated-, monosaturated- and polysaturated fat in the diet is important for our health. Polyunsaturated and long-chain omega-3 fatty acids eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) is important for cognitive functioning and mental health. According to dietary surveys of the population in Norway, adolescents consume more saturated fat than the recommended level of 10 E%. We investigated and documented the level of DHA, EPA and saturated fatty acid in red blood cells (RBC) in a group of adolescents in Bergen, Norway. The purpose of this study was to examine the effect of omega-3 supplementation on underlying mechanisms important for cognitive function. A total of 35 adolescents (13 boys and 22 girls) born in year 2000 participated in the present study. The adolescents were divided into two groups; one group received 500 mg omega 3/ day and the other one placebo-pills filled with olive oil over a period of 16 weeks. Before (pre-test) and after (post-test) the intervention period the participants went through a test procedure (e.g. blood draw and cognitive testing). As a measure of cognitive functioning the Tower of Hanoi (ToH) was used. Overall, the results showed a low level of DHA and EPA compared to other experimental studies with omega-3 supplementation, with no significant increase in DHA and EPA levels. The omega-3-group did however decrease their level of saturated fat. The result showed no improvement in cognition measured by ToH in the omega 3-group (p = 0,32, d = .50). The results may be due to lack of compliance and a low number of participants, but in sum, more research is needed to investigate the relationship between omega-3 and cognitive functions of adolescents.en_US
dc.description.abstractBalansen mellom inntak av mettet-, enumettet- og flerumettet fett i kostholdet har betydning for helsen vår. De flerumettede og langkjedete omega-3 fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) er viktig for kognitiv fungering og mental helse. Inntaket av mettet fett hos ungdom er høyere enn de norske anbefalingene på maksimum 10E%, og dette går på bekostning av umettet fettopptak i kroppen. Vi undersøkte og dokumenterte nivået av DHA, EPA og mettet fett i røde blodceller i en gruppe ungdommer i Bergen. Hensikten med studien var å se på effekten av omega 3-tilskudd på underliggende mekanismer viktige for kognitiv fungering. Totalt deltok 35 ungdom (13 gutter og 22 jenter) født i år 2000 i denne studien. Ungdommene ble delt inn i to grupper; en gruppe fikk 500 mg omega 3 pr dag, og den andre gruppen fikk placebo-kapsler med olivenolje, over en periode på 16 uker. Før (pre-test) og etter (post-test) intervensjonsperioden gjennomførte deltakerne en testprosedyre (blodprøvetaking og kognitiv testing). Som et mål på kognitiv funksjon ble Tower of Hanoi (ToH) brukt. Oppsummert viser resultatene et lavt nivå av DHA og EPA i forhold til andre eksperimentelle studier med omega 3-fettsyrer, uten noen signifikant økning i DHA- og EPA-nivåer. Omega 3-gruppen redusere imidlertid sitt nivå av mettet fett. Resultatene viste ingen endring av kognisjon målt ved ToH i omega-3-gruppen (p = 0.32, d = .50). Resultatene kan skyldes manglende etterlevelse (compliance) og et lavt antall deltakere. Det trengs mer forskning til for å undersøke forholdet mellom omega 3 og kognitive funksjoner hos ungdom.en_US
dc.format.extent433727 byteseng
dc.format.mimetypeapplication/pdfeng
dc.language.isonobeng
dc.publisherThe University of Bergeneng
dc.subjectEksekutive funksjonereng
dc.subjectOmega-3eng
dc.subjectDHAeng
dc.subjectEPAeng
dc.subjectUngdomeng
dc.subjectMettet fetteng
dc.subjectKognisjon
dc.subjectCognitive Ability
dc.subjectHealth
dc.titleOmega 3 og kognitive funksjoner hos ungdomeng
dc.typeMaster thesiseng
dc.type.degreeMasternob
dc.type.coursePSYK300eng
dc.subject.archivecodeMastergradeng
dc.subject.nus736102eng
dc.type.programPRPSYKeng
dc.rights.holderCopyright the author. All rights reserved
bora.peerreviewedNot peer reviewedeng
bora.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesseng


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record